NIF24_#The Poet- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ
Πού: Δημαρχείο Λευκωσίας (πλατεία Ελευθερίας)
Πότε: 11/10/2024
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.
Διάρκεια: 60'
Γλώσσα: Ελληνικά
Πληροφορίες:
«Αφιέρωμα στον Ποιητή» από τη Λευκωσία 2030 γύρω από το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου
Η #Nicosia2030 Υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Poetry Moves International Festival παρουσιάζουν μια βραδιά με έργα για ποίηση, πιάνο και τσέλο γύρω από το γλυπτό «Ο Ποιητής» του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, που κοσμεί τον προμαχώνα Νταβίλα στην Πλατεία Ελευθερίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος #ThePoet που εγκαινιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 και θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2024 (19:00), στο Δημαρχείο Λευκωσίας (πλατεία Ελευθερίας).
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ο ίδιος ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος και η Δέσποινα Κατσαντώνη θα απαγγείλουν ποιήματα, με τη συνοδεία του Σάββα Σάββα στη σύνθεση – πιάνο και του Robertas Grod στο τσέλο. Θα ακουστούν ποιήματα των: Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Κώστα Μόντη, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Νίκου Ορφανίδη, Μόνας Σαββίδου-Θεοδούλου και Δάφνης Νικήτα. Στη συναυλία συμμετέχει η «Χορωδία Ενηλίκων Ανθή Παπαφιλίππου».
Το Poetry Moves International Festival/ Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης, είναι ένα πολυθεματικό φεστιβάλ τεχνών με καθαρή δομή. Πυρήνας της είναι η ποίηση, η οποία βρίσκεται σε διάλογο με τις άλλες τέχνες όπως τη μουσική, τον χορό, το τραγούδι, την εικόνα, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο καλλιτεχνικής δράσης και καινοτόμου δημιουργίας. Το φεστιβάλ, επέλεξε στη φετινή του έκδοση παγκόσμια ποίηση με τη θεματική «Παράθυρα». Τα παράθυρα ως μοτίβα και πηγές φωτός, ως ελπίδα, ενατένιση ή μελαγχολία, συμβολίζουν την προστασία, την απομόνωση και το άνοιγμα ταυτόχρονα. Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.
Ο Κώστας Βαρώτσος
Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών της Ρώμης και στην αρχιτεκτονική σχολή της Πεσκάρα στην Ιταλία. Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg στην Ελβετία. Έργα τέχνης του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Αίγυπτο και ΗΠΑ. Επιθυμία του είναι τα έργα του να βρίσκονται σε άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται επιδιώκοντας πάντα έναν τρόπο ώσμωσης με τον χώρο.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει βραβευθεί με πάρα πολλά βραβεία. Μάλιστα, το 2014 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το βραβείο Cavaliere de la Republica Italiana για την προσφορά του στις ιταλικές τέχνες και το 2017 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας.
Από το 1999 είναι καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου διδάσκει Εικαστικές Τέχνες στην Αρχιτεκτονική Σχολή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος θα δώσει διάλεξη, με τίτλο: «Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία». Τη διάλεξη συνδιοργανώνουν η Λευκωσία 2030, υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Πανεπιστήμιο Frederick. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 11 π.μ., στην αίθουσα σεμιναρίων Τάσος Παπαδόπουλος, στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημίου Frederick (7 Γιάννη Φρειδερίκου, Παλλουριώτισσα, 1036, Λευκωσία). H διάλεξη του Κώστα Βαρώτσου αποτελεί μέρος του Παράλληλου Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024. Επίσης, η διάλεξη περιλαμβάνει προβολή των γλυπτών του καλλιτέχνη με έργα σε όλο τον κόσμο και συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης σε σχέση με τη φύση, τον αστικό χώρο και την ιστορία των πόλεων. Για δηλώσεις συμμετοχής στη διάλεξη:
https://forms.gle/pGWN9tgQy53SuBHA9
«Ο Ποιητής»
Το 1983, στα 28 του χρόνια, ο Κώστας Βαρώτσος φιλοτέχνησε τον «Ποιητή», με προτροπή του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, ο οποίος το χρηματοδότησε και το δώρισε στην πόλη της Λευκωσίας. Ο καλλιτέχνης είχε πει ότι τότε διάβαζε πολλή ποίηση και σκεφτόταν ότι αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη φόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης. «Τι είναι ένας ποιητής;», διερωτήθηκε. «Ένα διάφανο, εύθραυστο, αφαιρετικό, πολύπλοκο, αιχμηρό ον. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να βάλω το γυαλί. Κι από θαύμα γλίτωσα και δεν σκοτώθηκα όσο το έφτιαχνα στη Λευκωσία. Τώρα έχω την τεχνολογία για σύμμαχό μου», σημειώνει.
Το έργο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του, καθώς αποτελεί πρόδρομο του θρυλικού «Δρομέα», που είχε τοποθετηθεί αρχικά στην Ομόνοια και έπειτα απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα. Είναι το έργο από γυαλί με το οποίο αναγνωρίστηκε διεθνώς η μοναδικότητα της δουλειάς του Έλληνα γλύπτη.
Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στη Sold Out Tickets.
Για πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
Ταυτότητα Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Θεσμικός χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Διάρκεια: 60΄