PIANO DUETS
Πού: ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Πότε: 26/11/2023
Εισιτήρια: €15 | €12 (μαθητές, συνταξιούχοι, φοιτητές)
Διάρκεια: 75’
Ηλικίες: Κατάλληλο από 6 χρονών+
Πληροφορίες:
Τέσσερις διακεκριμένοι πιανίστες, οι- Μανώλης Νεοφύτου, Μαριόλα Χαριτίδου, Νικόλας Μελής και Αγνή Σακκά παρουσιάζουν έργα για δύο πιάνα και έργα για οκτώ χέρια.
Θα ερμηνεύσουν έργα των Johannes Brahms, Camille Saint-Saens, Antonin Dvorak, Sergei Rachmaninoff, Alexei Tsfasman, Darius Milhaud, Francis Poulenc, Mίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι.
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας
Πληροφορίες&κρατήσεις: 99580982
Περισσότερες Πληροφορίες:
Ο Μανώλης Νεοφύτου έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 11 χρονών, λίγο πριν εισαχθεί στην Κεντρική Κρατική Ειδική Μουσική Σχολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί φοίτησε με τον Rudolf Kehrer ενώ από το 1996 μέχρι το 2002 φοίτησε στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ, με υποτροφία από το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου . Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κέρδισε την υποτροφία του Ιδρύματος Albert Russel, για να φοιτήσει για ένα χρόνο στην Ecole Normale του Παρισιού.
Το 2004, κέρδισε την τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος Master of Music in Performance .
Εκπροσώπησε την Κύπρο τρεις φορές στο διαγωνισμό της Eurovision (Βρυξέλλες 1992, Βαρσοβία 1994, Λισσαβώνα 1996), αφού κέρδισε την πρώτη θέση στους αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Κύπρο. Κέρδισε, επίσης το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου Γ.Θυμής που διεξάχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης (2002),το 4ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου στη Σενιγάλλια της Ιταλίας (1994)και το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Μουσικής στο Παλέρμο της Ιταλίας (1995) .
Έδωσε συναυλίες και ρεσιτάλ σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κορέα και Νότιο Αφρική. Συνεργάστηκε ως σολίστας με τις ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ροστόβ (Ρωσία), Συμφωνική Ορχήστρα της Τσιεσταχόβα (Πολωνία), Budapest Concert Orchestra. Έδωσε σεμινάρια και master classes στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής (UNISA).
Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικούς δίσκους- Το Ελληνικό Τραγούδι Μέσα Από Ένα Πιάνο, για τον οποίο εισέπραξε πολύ καλά σχόλια από τον Μίκη Θεοδωράκη και Από τον Τσαικόφσκυ στον Χατζιδάκι .Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Λύκειο Μάριος Τόκας (Λεμεσός), στην Ακαδημία Άρτε (Λευκωσία) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Πρόσφατες εμφανίσεις περιλαμβάνουν συναυλίες στο πανεπιστήμιο τεχνών της Ζυρίχης, στο Κονσερβατόριο του Winterthur, το 2ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέϊ Ραχμάνινοφ με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Μελλοντικές εμφανίσεις περιλαμβάνουν συναυλίες στις Η.Π.Α.- στο πανεπιστήμιο του Μέϊν, Λονδίνο και Ζυρίχη.
Αγνή Σακκά - βιογραφικό σημείωμα
Η Αγνή Σακκά γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου άρχισε το πιάνο στα 5 και το κλαρίνο στα 16 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Ωδείο. Στα 18 της μετακόμισε στο Βέλγιο όπου σπούδασε στο Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles κερδίζοντας το Premier Prix (Bachelor) στο πιάνο, τη Μουσική Δωματίου με διάκριση και την Ιστορία της Μουσικής και το Diplôme Supérieur (Master) στο πιάνο υπό τους Y. Moguilevski, O. Roumchevitch και A. Dumortier. Έχει κερδίσει βραβεία στους διαγωνισμούς Andrée Charlier, Crédit Communale και Excellentia Piano. Είναι επίσης κάτοχος των Medaille du Gouvernement και Prix d'Excellence στο κλαρινέτο.
Από το 1996 διερευνά έθνικ μουσικές παραδόσεις μαθαίνοντας αφρικανικά κρουστά, didgeridoo και frame drums και συνεργάζεται με τους Master Drummers M.T. Addy, Sowah Mensah, καθώς και με τον G. Velez.
Το 2008 συμμετείχε στο σεμινάριο μη λεκτικής ψυχοθεραπείας του Dr. Rolando Benenzon. Αποφασίζοντας να συνεχίσει τις σπουδές της, απέκτησε τον τίτλο Magister and Supervisor of Benenzon Non-Verbal Therapy (2014) και διδάσκει το μάθημα της Οργανογνωσίας στη Διεθνή Ακαδημία Benenzon από το 2013 ενώ συνεχίζει να διδάσκει πιάνο και αφρικανικά κρουστά.
Η Αγνή έχει παίξει με ορχήστρες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στο Βέλγιο, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Συνεργάστηκε επίσης με τον Βέλγο συνθέτη André Waignein, ηχογραφώντας το Appassionato για το CD του Gratitude.
Η Μαριόλα Χαριτίδου γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών κοντά στην Inessa Tschovrebashvili, στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο της Τιφλίδας, από όπου αποφοίτησε το 1998 και μετά συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στο Κρατικό Κονσερβατόριο της Τιφλίδας στην τάξη της καθηγήτριας Νάνας Δημητριάδη από όπου αποφοίτησε το 2003 με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Δημοσιογραφίας όπου λόγω της ειδίκευσης της δημοσιεύει άρθρα πάνω σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα.
Έχει συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια με γνωστούς πιανίστες και καθηγητές όπως τον Dmitry Bashkirov και την Elisso Virsaladze. Έχει δώσει συναυλίες ως σολίστ και μουσικός συνοδός, καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου στη Γεωργία, Ελλάδα, Вουλγαρία, Κύπρο και τη Σουηδία .
Υπήρξε επίσημη συνοδός στην Διεθνή Θερινή Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου την περίοδο 2009-2012.
Επίσης έλαβε μέρος ως pianist-corepitetor στης όπερες του Mozart "Μαγικός Αυλός" (2010) και "Cosi fan tutte" (Paphos Aphrodite Festival-2014) υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου `Αγη Ιωαννίδη , "La Cenerentola" του Rossini (Paphos Aphrodite Festival-2015, Μαέστρο Massimo Taddia), καθώς και "Cavaleria Rusticana" (2015) του Mascagni με την Ορχήστρα Νέων Κύπρου υπο τη διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Κουντούρη.
Μένει μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία 6 χρόνια και διδάσκει πιάνο σε διάφορα ωδεία της Λευκωσίας.